Bitcoin a fost creat în timpul ultimei crize, pentru a le preveni pe următoarele

Bitcoin a fost creat în timpul ultimei crize, pentru a le preveni pe următoarele
Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Bitcoin este părintele tuturor criptomonedelor, prima criptomonedă apărută, devenind extrem de populară în special în timpul ultimelor creșteri masive. Fluctuațiile de preț ale Bitcoin influențează restul pieței, și împreună cu Ethereum este considerată cea mai sigură criptomonedă existentă datorită faptului că mereu își revine mai agresiv decât ultimele creșteri.

Oameni din toată lumea au adoptat crypto ca mod de viață sau metode oficiale de plată din varii motive, precum apărarea economiilor de hiperinflațiile din zonele sărace, investirea într-un produs de viitor sau vizualizând inovațiile de la baza tehnologiei blockchain.

În același timp, mulți consideră că valoarea sa nu se bazează pe nimic palpabil și nu va rezista în timp. 

Cum a început călătoria Bitcoin?

Santoshi Nakamoto, persoana misterioasă care nu și-a dezvăluit adevărata identitate nici până în prezent, a minat primul BTC în Ianuarie 2009, după multă muncă asiduă în perioada precedentă – perioadă care s-a suprapus cu marele declin economic pe care îl știm cu toții.

Zvonurile cu privire la existența criptomonedelor au existat încă din 2008, pavând drumul către ceea ce avea să fie una din cele mai revoluționare idei din prezent.

Blockchain-ul Bitcoin este open-source, cu un cod public vizibil și o tehnologie menită să funcționeze complet independent, departe de reglementări financiare menite să dea greș sau de piețe financiare manipulabile.

Mai multe despre contextul economic din timpul ultimei crize majore 

Încrederea oamenilor în sistemul bancar a decăzut brusc în 2008, când Lehman Brothers au declarat faliment.

După creșteri spectaculoase datorate unui leverage prea mare, achiziționând în 2004 cinci creditori ipotecari printre care și BNC Mortgage, când împrumuturile erau acordate fără prea multe limite și fără un management corect al riscului.

Astfel, calculele greșite au continuat să arate eventuale profituri mărețe în timp ce realitatea indica un viitor colaps.

Dar publicul nu ar fi avut cum să-și imagineze deoarece transparența lipsea complet – iar aceste cifre declarate erau făcute în baza calculelor unor informații la care doar persoanele autorizate aveau acces. Lipsa transparenței în economie este în continuare o problemă a băncilor, fondurilor mutuale, investitorilor instituționali ș.a.m.d.

Care sunt motivele pentru care a fost creat? 

Distribuirea ghidului informativ legat de crearea și utilizarea criptomonedei, sau astfel spus white paper, a avut loc în același timp cu criza economică, așadar pe lângă motivele evidente se consideră că poate evita sau combate o nouă recesiune.  

Scopul pieței crypto este transparența, așa cum și registrele distribuite sunt imuabile și păstrează informația tuturor tranzacțiilor publice și vizibile (într-un Blockchain public, deoarece există mai multe tipuri apărute pe parcurs). Crypto este primul sistem financiar unde tranzacțiile sunt directe, fără intermediar și unde inițial nu exista leverage (iar unde este valabil, este riscant doar în detrimentul participantului la leverage). 

Deși nu a fost un motiv în sine, Santoshi neștiind că va urma o recesiune când a început să lucreze la Bitcoin, se consideră că tehnologia Blockchain poate feri lumea de o eventuală recesiune. Având în vedere că registrele sunt publice și imuabile, băncile centrale ar avea o perspectivă generală corectă asupra cifrelor și rapoartelor populației generale, ale firmelor mari de investiții și ar ști exact situația lichidității din piață, pentru a calcula eventuale riscuri, ca să acționeze acolo unde este cazul.

Deși natura descentralizată nu necesită verificarea tranzacțiilor și este concepută să evite reglementările, faptul că băncile centrale ar avea o vizibilitate atât de bună asupra piețelor generale oferă multă stabilitate și siguranță.

Cum poate fi un Store of Value dacă fluctuează?

Bitcoin rămâne totuși un activ volatil care se bazează pe susținerea pieței, raritatea monedelor, dezvoltarea generală a Blockchain-ului și pe utilitatea ei, printre altele. Faptul că multe active financiare extrem de valoroase nu se bazează pe ceva palpabil (de exemplu aurul) nu ar trebui să ne surprindă.

Încă din anii ‘70 dolarul american nu a mai depins de aur, dar a rămas cea mai importantă monedă până în prezent, în timp ce SUA s-a dezvoltat în continuare. Despre diamant s-a descoperit că e de fapt compus doar din carbon, pe când valoarea multor piețe poate fi frecvent pompată artificial din varii motive. 

Bitcoin reprezintă în continuare pentru mulți un mediu de depozitare al valorii, un bun activ anti-inflaționist, având în vedere că poate exista doar un număr limitat de monede, spre deosebire de dolari, care sunt printați în exces, afectând astfel inflația.

De altfel, odată la 4 ani are loc procesul de Halving, prin care recompensa (în Bitcoin) primită de nodurile rețelei se înjumătățește, limitându-le astfel încât să devină mai valoroase odată cu trecerea timpului.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×